След тричасов дебат и едночасова пауза Народното събрание прие на второ четене законопроекта

...
След тричасов дебат и едночасова пауза Народното събрание прие на второ четене законопроекта
Коментари Харесай

Умря легендата за левчето: ГЕРБ обещават лев компенсация за литър гориво, а фиксирана сума в мярката им няма - Политика

След тричасов спор и едночасова пауза Народното заседание прие на второ четене законопроекта на ГЕРБ за компенсирането на разноските на потребителите на транспортни услуги. Така депутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев дефинитивно завоюва  

От 164 дали своят вот народни представители " за " бяха 153, " срещу " нямаше, а 11 се въздържаха. С приемането на законовите промени се вкарва вноска за преработвателите на съветски петрол, която ще се набира от Фонд " Сигурност на електроенергийната система " в обособена целева сметка.

На първо четене законопроектът определяше кои горива ще бъдат компенсирани - бензин А95; дизелово гориво; полутечен нефтен газ (LPG); природен газ, само че с предложение на Делян Добрев тази част от закона беше премахната през днешния ден. 

Средствата за обезщетенията ще се събират от нефтената рафинерия " Лукойл Нефтохим " в Бургас и обвързваните с нея компании, които преработват съветски петрол на територията на България.

До момента рафинерията " Лукойл Нефтохим " преработва най-вече съветски петрол вид " Уралс ". Със започването на войната в Украйна и налагането на глобите за комерсиалните покупко-продажби с съветски петрол цената на " Уралс " доста поевтиня по отношение на " Брент ". Според статистиката за последната година има месеци, в които разликата в цената на двата сорта петрол е над 30 $ на барел.

Делян Добрев се опитваше да прокара тази законова мярка още от началото на войната в Украйна. Той твърди, че " Продължаваме промяната " (ПП) са " цакали всеки български консуматор на горива с левче на литър " посредством скица за закупуване на съветски газ през медиатори на " Газпром ". Покрай своята политическа битка , фиктивен от депутата от Политическа партия Венко Сабрутев.

Въпреки че Добрев настойчиво повтаря тезата си за левчето и по какъв начин ГЕРБ ще върнат откраднатото в джоба на жителите, в законопроекта на ГЕРБ на никое място не е тъкмо фиксирана сумата, която ще се изплаща като отплата за литър гориво. ГЕРБ настояват, че със сегашната смяна в дадени случаи компенсацията може да доближи 1 лев. 

Макар, че компенсацията от 1 лев не е обезпечена, още след приемането на закона на първо четене някогашният здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов се похвали във Facebook, че " Народното събрание е приел мярката на ГЕРБ за 1 лев отплата на литър ". 



По време на дебатите Васил Стефанов (ПП) съобщи, че ПП няма да поддържат този законопроект. Той уточни, че ГЕРБ са създали голям брой промени сред първо и второ четене благодарение на зам.министъра на финансите Людмила Петкова:

" Какво ще гласуваме в този момент знаят единствено господин Добрев и госпожа Петкова. Промените засягат най-много формулата, с която се пресмята вноската към Фонд " Сигурност на електроенергийната система. "

Искрен Митев от Политическа партия добави, че след обвиняванията на ГЕРБ за откраднатото левче към Политическа партия се е оказало, че такова не съществува. По думите му понеже Борисов е искал парламентарната му група да потвърди обвиняванията, ГЕРБ са внесли своя законопроект.

" Днес е печален ден за България, умря една легенда - легендата за левчето!  Стана ясно, че цялата парламентарна група на ГЕРБ е пленник на лъжите на господин Борисов ", каза Искрен Митев и добави, че му е тъжно за тях.

Как ще се пресмята компенсацията? 

Размерът на месечната вноска се дефинира от министъра на стопанската система и промишлеността по следната формула:

- 50 стотинки ще се взимат от   разликата сред средномесечната цена на недопечен петрол вид " Брент " за барел и средномесечната цена на недопечен петрол с генезис от Русия/ или изнесен от Русия за барел количеството нефтопродукти с код, изведени от данъчен склад за календарен месец, които са създадени от петрол с съветски генезис или изнесен от Русия.

- Тази сума се дели на количество литър/килограм за барел, след което се умножава по количеството нефтопродукти, изведени от данъчен склад за календарен месец, които са създадени от петрол с генезис от Русия или изнесен от Русия.

В хода на полемиката Делян Добрев предложи цифрата 0.5 във формулата да се размени от 0.7. Предложението му се одобри единомислещо от депутатите.



Венко Сабрутев (ПП) посочи, че проектозаконът е съвсем напълно пренаписан сред първо и второ четене. По думите му от ГЕРБ са сменили всичко, с изключение на името на вносителя - Делян Добрев. Според него този законопроект няма да понижи цените на горивата и няма да отбрани ползите на жителите:

" Той пази интерсите на " Лукойл " като им подсигурява стотици милиони свръхпечалба. Със закон ще им дадете половината от свръхпечалбите. Оказва се, че левчето не е левче, а е 50 стотинки и то те са облага за " Лукойл ". Стана ясно коя е обединението " Лукойл " - ГЕРБ-СДС! "

Сабрутев твърди, че  новата формула за пресмятане на компенсацията гарантира 50 стотинки свръхпечалба на литър гориво за " Лукойл ".

" Г-н Сабрутев, доживяхме да потвърдите за левчето! Сабрутев призна, че има един лев! Колкото и да ви боли - всички дефекти на този закон бяха изменени сред четенията ", отговори на рецензиите на Сабрутев и Митев вносителят Делян Добрев.

Към 15 часа пленарното съвещание прекъсна за изключително събиране на комисията по бюджет и финанси, с цел да бъде разискван законопроект, обвързван с дерогацията на санкциите върху вноса на съветски нефт, наложени от Европейска комисия. Час и половина по-късно депутатите гласоподаваха заглавието, член първи и член втори в редакцията на комисията на законопроекта. Дебатът беше възобновен и гласуванията по параграфите на законовите текстове протичаха умерено и без спор. 

След приемането на законопроекта Андрей Гюров изиска отмора от името на Политическа партия. След паузата депутатите ще обсъдят последната точка в дневния ред - проекторешение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй ", вносители още веднъж са Делян Добрев и група народни представители.

Законопроектът ще визира най-уязвимите физически лица, а дефиницията за уязвими групи следва да се обясни. За да бъде дефинитивно утвърден този законопроект, би трябвало да мине нотификация на Европейски Съюз , посочи Рамадан Аталай от Движение за права и свободи след края на съвещанието. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР